V terminu od 26. marca do 2. aprila 2015 je bila organizirana tradicionalna strokovna ekskurzija EUROTOUR 2015, ki so jo pripravili študentje iz Sekcije študentov strojništva – DSI MB in študentje Študentskega sveta Fakultete za strojništvo UM v sodelovanju s Kariernim centrom UM.

Na letošnjem Eurotouru nas je pot vodila preko Avstrije, Češke, Poljske, Slovaške ter nazaj v Slovenijo. Na tej poti smo se ustavili v mestih Graz, Salzburg, Leonding, Praga, Mladá Boleslav, Katowice, Kraków, Auschwitz, Ostrava, Brno in Bratislava.

Pot je nam letos ponudila ogled proizvodnje Magna Steyr v Grazu. Na letališču v Salzburgu smo stopili v Redbull Hangar 7, noč smo prenočili v čudovitem Salzburgu. Drugi dan smo se ustavili v avstrijskem Leodingu in si ogledali vodilno podjetje v proizvodnji gasilskih avtomobilov ter gasilske opreme Rosenbauer. Sledila je nočitev v glavnem češkem mestu Praga. Zjutraj smo si ogledali muzej avtomobilov Škoda, po ogledu muzeja je sledila vožnja v Katowice na Poljskem, kjer smo tudi prenočili. Nedeljo smo izkoristili za obisk koncentracijskega taborišča Auschwitz. Po ogledu taborišča, kjer smo videli kakšne so bile grozote druge svetovne vojne, smo se odpravili v tretje največje češko mesto Ostrava. Peti dan naše poti smo namenili ogledu tovarne Hyundai Motors, ki je trenutno najmodernejša tovarna za proizvodnjo avtomobilov v Evropi. Vsakih 60 sekund proizvedejo nov avtomobil. Po ogledu tovarne smo se odpravili v Brno. V tem mestu smo spali dve noči. V Brnu smo si ogledali muzej tovarne traktorjev Zetor ter pivovarno Starobrno. Iz Brna smo se odpravili proti Slovaški prestolnici Bratislava. Na obrobju mesta smo se ustavili v tovarni koncerna Volkswagen, kjer smo videli kako nastajajo njihovi terenci VW Touareg, Audi Q7 ter Porsche Cayenne (notranjost Porscheja dokončajo v nemškem Leipzigu). Sledila je še nočitev v Bratislavi, ter vožnja proti Mariboru.

IMG_6311