Študentje fakultete za strojništvo smo se 16. marca 2016 odpravili na strokovno ekskurzijo Eurotour, ki smo je letos organizirali že osmič. V Sekciji študentov strojništva smo za letošnjo pot izbrali Avstrijo in Nemčijo.

Na poti, na kateri smo naredili 2200 km, smo se ustavili in prespali v mestih Salzburg, München, Stuttgart, Frankfurt am Main, Regensburg in Bamberg. Našo ekskurzijo smo začeli z obiskom podjetja Öswag v Linzu, kjer so nam pokazali, kako potekajo servisi na velikih turističnih rečnih plovilih in kaj vse še delajo v njihovem podjetju. Med drugim tudi ogromen tirni stroj za avtomatsko polaganje tirov. Naslednji ogled je bila nemška vesoljska agencija – DLR, obiskali smo njihove laboratorije pri mestu Oberpfaffenhofen, v okolici Münchna. Tukaj smo videli ene izmed najzanimivejših stvari in projektov na celotni ekskurziji, saj smo spoznali njihove robote, ki so že popolnoma podobni človeku. Isti dan smo si pogledali še proizvodnjo podvozij za tovornjake MAN. Naslednja ogleda sta bila v Stuttgartu, oba muzeja. Najprej smo si ogledali muzej Mercedes-Benz, kjer bi lahko preživeli več dni, če bi želeli zvedeti vse kar ti ponujajo. Naslednji dan pa še Porsche-jev muzej, kjer smo videli celo njihovo zgodovino.
Tako smo počasi prišli do točke, najbolj oddaljene od našega domačega mesta. Ko smo si utirali pot nazaj smo se ustavili pri podjetju Bavaria, kjer izdeluje jadrnice in motorne čolne, najrazličnejših velikosti. Pokazali so nam cel postopek izdelave in montaže. Izvedeli pa smo tudi, da brez kalupov, ki jih dobijo iz Slovenije, njihova plovila ne bi bila tako dobra.
V zadnjih dveh dneh so nas sprejeli še v podjetji Faber - Castell in BMW-Dingolfing. Pri prvih smo preživeli ves dan in izvedeli vse o svinčnikih in o družini, ki je začela tam izdelovat pisala. Pri BMW-ju pa so na svoj račun prišli tisti, ki jim ob BMW-jevem znaku srce hitreje bije. Na koncu ogleda je bil seznam želja zelo dolg … in drag.
Ob prihodu domov smo bili vsi zelo utrujeni, vendar polni novih lepih spominov. Videli smo zanimiva podjetja in mesta. Vsi pa že komaj čakamo na naslednjo ekskurzijo, saj je to res doživetje, ki ga mora vsak študent Fakultete za strojništvo vsaj enkrat doživet.

Ekskurzija seveda ne bi bila tako uspešna brez naših donatorjev: Paloma, ADK, Impol in Študentski svet FS. Posebna zahvala gre tudi matičnemu društvu strojnih inženirjev, ki nam je stalo ob strani pri organizaciji. Zahvaljujemo se tudi prof. Gotlihu, ki nam je pomagal s svojimi idejami. Ne smemo pozabiti tudi društva Alumni FS, ki nam je omogočil organizacijo srečelova na Plesu inženirjev. Izkupiček srečelova smo namenili organizaciji Eurotoura.
Hvala vsem!

Miha Štruc,
predsednik Sekcije študentov strojništva DSI in član ŠS FS