11. aprila je v organizaciji Študentskega sveta FS in Študentskega sveta FE s pokroviteljstvom ŠOUMa potekala strokovna ekskurzija Posavje. Študentje smo si ogledali energetska podjetja ter vinsko klet. Namen ekskurzije je bil študente spoznati z aktualnimi tehnologijami, ki zagotavljajo varno in zanesljivo energijo ter podjetja, ki s svojim delovanjem strmijo k trajnostnemu razvoju družbe.

Obiskali smo energetski poligon:

GEN
v organizaciji GEN, so nam predstavili svojo nalogo v energetski panogi. Spoznali smo princip funkcioniranja kontrolne sobe in razloženi so nam bili parametri, ki so bistveni za delovanje GEN-a. Ogled smo nadaljevali v eksperimentalnici, kjer smo odkrivali in se zabavali z malimi eksperimenti s področja elektrotehnike, magnetizma, elektrostatike, itd. V interaktivnem centru Svet energije smo se posvetili področju energije in energetike. Preizkusili smo interaktivne eksponate, si ogledali 3D maketo Nuklearne elektrarne Krško ter zelo natančen model jedrskega reaktorja. Pod strokovnim vodstvom smo pridobili še več razumevanja o pomen energije za moderni svet.

Inštitut za energetiko
na Inštitutu za energetiko je bila predstavljena nova oprema inštituta ter pomen samega inštituta za razvoj na področju energetike in elektrotehnike. Tako smo se bolje spoznali z laboratorijem za aero in hidro energetske tehnologije, laboratorijem za virtualni inženiring, laboratorijem za aplikativno elektrotehniko in drugimi. Posebej smo bili navdušeni nad 3D tiskalniki (EnvisionTEC Xtreme,…), 3D-upodabljanjem v realnem času v sistemu Corner-cave, nad kvadrokopterjem z termovizijsko kamero in še več. V vseh laboratorijih so nas vodili zelo usposobljeni raziskovalci, asistenti in profesorji, ki so nam podali izčrpen in zanimiv vpogled v delovanje inštituta.

Kostak
v podjetju Kostak smo se srečali z aktualno in pomembno temo - ravnaje z odpadki. Popeljali so nas skozi celotni postopek razvrščanja smeti, videli smo celoten tračni sistem sortiranja ter tehnologije, ki se ob tem uporabljajo. Izvedeli smo tudi veliko o končnem produktu, ki ga je moč pridobiti iz odpadkov in sicer RDF gorivo.

Dan smo zaključili z ogledom Vinske kleti Krško. Tam smo si ogledali polnilno linijo ter izvedeli kako deluje in posluje vinska klet. Ogledali smo si tudi grajske kleti, ki se nahajajo v starem grajskem poslopju, kjer so nekdaj prebivali grofje Auerspergi. Zdaj tam hranijo in negujejo svoja kvalitetna vina. Kot se spodobi je sledila tudi degustacija njihovih izdelkov.

Ekskurzija je bila zanimiva za energetike, študente tehniškega varstva okolja in strojnike ampak, znanje, ki smo ga pridobili v podjetjih je dejansko bistvenega pomena za vsakega posameznika.

Utrinki s strokovne ekskurzije v Posavje